Fish care

 “Stør, er jo bare en put & take fisk”, der er dem som vil sige dette om de smukke fisk vi har gående i de danske søer og vi har da også set holdningen udfolde sig ved søens kant. Som vi skrev i sidste måneds udgave af avisen, vil vi i denne udgave give vores holdning til håndteringen af støren, såkaldt Fish care.

fish care 3

Støren er en typisk havedams fisk, efter den er blevet sat ud i danske put & take søer har der været en stor og stadig stigende interesse efter dem. Det betyder også at tilgangen for nogle har været at det blot ér en put & take fisk og det er jo svært at benægte dette, men da vi udelukket praktisere Catch & release (C&R) er vi også nød til at ændre vores holdning til støren, både fordi at den skal udsættes igen mhp. genfangst men også for at værne om de vande vi holder af og fisken er en stor investering fra ejernes side. Vi gir her et indblik i hvad vi bruger.

Lange nylon/ flourcarbon forfang (leadcore eller typing som slagline) eller mono hovedliner samt kroge uden modhager, er også med til at skåne fiskens mund og finner. Krogen købes med modhage og denne klemmes ind med en tang.

Nogle få simple ændringer i ens fiskeri, kan ændre meget for støren og giver os en bedre følelse i fiskeriet.

Når fisken skal landes vil et 42” karpenet med bløde masker være det helt rette valg, langt skaft således at fisken kan nettets i frit vand og derfra løftes hen til måtten. Løft andrig direkte i netstangen da mange net ikke er lavet til det med så meget vægt i posen. Pil skaftet af og rul nettets sider ned og løft så fisken ind på måtten. Små net der ikke kan huse hele fisken og som har en pose der er rug frem for blød vil vi altid fraråde folk at købe og bruge.

fish care

En afkrogningsmåtte er et ”must have” til håndtering af fisken på land, få nu smidt alle de liggeunderlag ud da de næsten ingen beskyttelse mod et fald, en fornuftig afkrogningsmåtte kan fås til 299 kr. og forhandles af forskellige mærker i de fleste grejbutikker. Jeg er personligt glad for en med sider da det holder styr og støtter om fisken, hertil er den stor nok til at min vejeslynge kan ligge i den, fordelen her er at fisken skal flyttes mindst muligt. Vi sørger altid for at måtten og slyngen er fugtig således at fiskens slimlag ikke beskedes. Flere søer har allerede nu krav om afkrogningsmåtte og nogle har også disse til udlån eller forhandler dem i deres butik ved søen.

Når vi møder fiskere ved søerne og på gruppen (Stør Fiskeri i Danmark) som med god grund, stolt viser deres fisk frem, men gør det stående med fisken i halvanden meters højde, henstiller vi altid til at de knæler nedog holder fisken over deres måtte til foto session, for vrider fisken sig løs vil den få et hårdt slag som kan give fisken svære skader eller give tryksår (afbilledet).

tryksår

Nogle stør bliver til tider ramt af cirkulationspumperne i søen eller fejlkroget fra af en spinner fra ørredfiskeriet hvilken kan efterlade grimme sår på fisken, selv størfiskerne har oplevet af få en fejlkroget stør ind og dette har muligvis givet en krogsår på siden af fisken, dette kan behandles. Flere af søerne har erhvervet sig fiskejod (afbilledet), som kan lånes af fiskeren ved søen til behandling af fisken, Fiskejod, ligesom alm. Jod vil hjælpe med at rense sået og hjælpe fisken til at modvirke evt. infektion senere hen.

Mange fiskere, især karpefiskere har et sådan aid kit i deres taske, et sådan kit kan købes for ca. 249kr. i de førende  medeforretninger.

fish care 4

I bund og grund handler fish care om holdning, holdning hos søerne, der laver regler som beskytter deres fisk og holdning hos fiskeren der hjælper med at værne om fisken og kan bibringe den holdning til resten af sit fiskeri.

Det er vores håb at især søerne vil lave simple regler håndtering i fiskeriet således at afkrogningsmåtter bliver obligatorisk ved søen og at disse kan lejes ved søen for de nye og glemsomme.

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.