Udstyr tips og triks

Grej tips og triks

Grej og håndtering til Stør fiskeri På opfordring prøver jeg her at give et indblik i hvordan vi fisker støren og hvorledes den bør håndteres samt redskaber til dette.

Vi vil med det samme sige at vi ikke ved alt og nyder også den gode erfaringer fra vores medlemmer, men vi gør en stor indsats for at skaffe den viden der skal for at besvarer jeres spørgsmål og udvikle fiskeriet. Dette indlæg skal være vores svar på hvad du skal bruge. Først bør du gøre op med dig selv hvad du ønsker at bruge i kr/øre på grej, der findes fine stænger i 500 kr klassen og top lækre stænger til 1.500-2.000 kr. Alt som du kan finde eller få hjem i de førende butikker i København og på nettet.

Er du allerede karpefisker så har du nok alt hvad du skal bruge? Vi vil tilråde følgende. Er du lige startet op kan du med fordel, i de mindre søer, bruge følgende: Stang: 9-13″ kastevægt 10-50 g eller 1.75-2.25,fFeeder stænger i 1.75-2.25 lbs klassen, er virkelig lækre at fiske Støren med!

I de større søer tilråder vi stænger i 2.75-3.50 lb klassen. Generelt bruger vi selv karpestænger og rigs, både fordi det er sjovere og man får nogle flere og større muligheder i form af baits og mulighed for at lægge større pres på fisken! Hjul: kraftige spinnehjul eller baitrunner hjul i str. 4000-10000 (bremsen skal være stabil og solid) vi Bruger selv Shimano ultegra 5500-14000/Shimano Big Pit baitrunner hjul.

Line: 0.20-0.25 flet eller 0.35-0.40 monofil (brug nu de ekstra penge på noget ordenlig line. Sufix XL strong flet er rund og ektrem holdbar, bruger selv 0.23 og technium mono er dyr men virkelig stærk)

I Blue Rock er vi flere der er gået op i linestørrelse efter udsætningen af fisk op til 50 kg. Forfang: 40-60 lbs flourkarbon (FC) eller tilsvarende nylon eller Leadcore i 40-50 lb. Krog: Vi bruge cirkle kroge i str. 2/0-4/0 eller carpekroge i str. 2 eller større.

Svivler: Vælg nogle i 60-100 lbs klassen og vælg de små af dem, de er dyrere men er af høj kvalitet. Til belastning kan du med fordel bruge glideperle eller bom med clips, så kan du skifte mellem belastning eller feeder boks, skulle det være nødvendigt?

Methodfeeder har vist sig særdeles effektivt! Vi bruger små knot rubbers, som er en lille gummi manchet der skubbes ud over knuden på svivlen så bom ikke går på knuden og skader den. Et Rig til freshbait kunne være sammensat på følgende måde. 30-50 cm FC leader, binder krog i den ene ende og svivel i den anden. 1-2 meter forfang med glide perle/bom eller clips på forfanget og knot rubber efter før vi binder hovedlinen fast til forfanget.

Vi bruger 28-30 g belastninger og tilsvarende i feeder bokse. Når vi fisker Boillies og pellets bruger vi et hair rig. Tilsvarende forfang og med en 30-50 cm leader i 0.37 FC. Bait: Af fresh bait agn vil vi foreslå smelt eller skalle, skaller i 10 cm størrelsen kan med fordel fiskes hel! vi bruger typisk en eller to Stør pellets/halibut pellet i str. 20-22 og en hel eller halv boillies i bunden af håret. Når vi fisker fresh bait er det typisk på stram line, her hugger støren ligesom en stor Skrubbe/torsk. Spidsen gir et ryg eller blir trukket langsomt ned. Det er her du tager stangen i hånden og holder linen stram uden at trække. Når fisken laver sit træk skal du være hurtig og lave dit modtræk og vi siger modtræk, for svensker hugget er ikke nødvendigt for støren står og sutter på agnen og trækker du mellem huggene, er der større chance for at fejlkroge den!

Ved fiskeri med pellets/boilies har vi stængerne liggende i bidmeldere og løs spole/baitrun slået til, så fisken kan trække med baiten og her kan man opleve nogle helt utrolige udløb! En stor stør kæmper i en mellemting mellem en stor gedde og en helleflynder, trækker og trækker og trækker og lige når den kommer ind, tager den sgu lige et udløb mere, så grejet skal være iorden. Man kan opleve at de store fisk ligger sig fast på bunden og det er noget af en kamp at få trukket dem fri, så sørg for at du stoler på det grej du har købt! Når fiske skal landes, har du brug for noget grej.

Vi foreslår følgende. Net: Karpenet i str. 42-60” til at lande stør op til 15-20 kg, fisk større end det bør landes i vandet. Find evt. et af de mere kendte mærker, det gode er at de fleste forhandlere har poserne til de net i løssalg, så du kan bytte når det gamle går i stykker. Måtte: En stør skal håndteres nænsomt, både for at vi kan nyde dem mange år endnu men også da de er en dyr investering fra ejers side. En måtte vil skærme fisken for sten og andet affald der er at finde ved de danske søer. Køb en måtte der har en god længde så hele fiskens krop er dækket (min 130 cm) Slynge: Når fisken skal vejes har du brug for en slynge. Køb nu en der er lang nok (135 cm) hvor vandet kan løbe fra. En slynge til gedder eller maller er en fordel og kan lukkes i begge ender og har skum i toppen så fisken kan stå i slyngen i vandet mens du finder vægt og kamera frem. Vægt: en digital vægt op til 25kg i en fornuftig kvalitet. Håndtering af støren. Når støren skal nettes skal du have 2/3 af fisken ind over nettet og netter den. Så trækkes den ind (IKKE løftes, det kan dit net ikke holde til) når støre er i knæhøjt vand, pilles skaftet af og nettets sidder rulles ned for at mindske posens længde og fisken løftes over på måtten. Løft i fisken selv skal minimeres til fra måtte til slynge, foto og genudsætning.

Når du løfter fisken, vil vi foreslå et fast overhåndsgreb i haleroden og den anden hånd under bunden mellem sidefinnerne. kæntrer fisken lidt til siden, det lægger vægten af den i din ene hånd og gir dig større styring. Men alle de store fisk vi ser udsat i Danmark, bør du nok kigge mere efter de store 45-50 kg vægte. Når du skal have foto af fisken, så knæl ned over måtte eller slynge så skulle fisken vride sig løs, vil den ikke falde så langt og tilmed lande blødt. Husk at følge søen regler! Fight and foto er det vi er kommet for men fiskens ve og vel bør altid være den røde tråd! Og så husk at være imødekommende og hjælpe dem som ikke selv kan eller udviser andet end god adfærd over for vores fisk!

Knæk & Bræk

Skriv et svar

Your email address will not be published.